bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1713855837 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Оценка на пригодността на обработваемите земи във водосборите на реките Русенски Лом и Дунавските Добруджански реки за ефективно противоерозионно ползване и тяхната противоерозионна защита
Дияна Некова, Вихра Стойнова
Abstract: Водосборите от българската част на водосборния басейн на река Дунав се характеризират с изключително разнообразен терен – от равнинен и хълмист в Дунавската равнина до нископланински в Предбалкана и планински в северните склонове на Стара планина. Това, заедно с други фактори като климат, почви, и различно ползване на обработваемите земи (полски култури, трайни насаждения и пасища) определя водната ерозия като най-значителния деградационен процес, чието ограничаване е важна предпоставка за устойчивото развитие на селското стопанство в тази част на страната.
Статията представя оценка на пригодността на обработваемите земи за ефективно противоерозионно ползване на територията на водосборите на реките в източната част на Дунавската равнина, Русенски Лом и Добруджанските дунавските притоци. Тази оценка се основава на информацията за степента на риска от ерозия, начина на ползване на обработваемите земи и актуалните загуби от ерозия на почвата. Въз основа на тези оценки са предложени оптимални практики за контрол на ерозията на почвата. Стойността на тези практики за превенция на ерозията се изчислява на базата на текущите стойности на компенсаторните плащания.
Keywords: компенсаторни плащания; ерозия; противоерозионни мерки; почвени загуби
Date published: 2017-02-21
Download full text