bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1719988079 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Представяне на Софтуер за потенциална относителна оценка и класификация по пригодност за земеползване на земеделските земи в България
Ивелина Радованова
Abstract: През 2023 бе разработен от мен „Софтуер за потенциална бонитировка и класификация по пригодност за земеползване на земеделските земи в България“ (Radovanova, 2023). Той работи в условията на MS Office, програмиран изцяло чрез Microsoft Excel.
Софтуерът със съответната методика в своята си същност е актуализация на приетата със закон „Методика за работа по кадастъра на селскостопанските земи в България“ (Petrov et al., 1988), като това е постигнато чрез новоразработена „Методика за потенциална оценка на земеделските земи в България“ (Radovanova, 2020). Актуална и потенциална оценка са напълно съпоставими като подход, схема, параметри и т.н.. Разликата между актуалната и потенциалната оценка, както при софтуера, е че при потенциалната оценка на земеделските земи се използват потенциалните характеристики (подлежащи на подобряване чрез външна намеса). Тези характеристики са: дълбочина на хумусния хоризонт, почвена реакция, съдържание на хумус, ниво на подпочвените води, каменистост на орницата и степени на засоляване и/или алкалност. За тези характеристики са приложени 86 новоразработени бонитетни скали и алгоритми (Radovanova, 2020).
Софтуерът работи чрез вградените функции на Microsoft Excel. Механизмът на съществуващата окончателна категоризация на пригодността за земеползване на оценяваните земи е напълно запазен, но вече се разглежда в аспект като “потенциален” и ползва новите потенциални алгоритми.
Софтуерът дава възможност за отпечатването на официален документ за извършената потенциална оценка на съответната земеделска земя.
Keywords: земеделски земи; потенциална оценка на земеделска земя; потенциална бонитировка и категоризация; софтуер
Citation: Radovanova, I. (2023). Presentation of “Software for potential relative assessment and land use suitability classification of agricultural land in Bulgaria”, Bulgarian Journal of Soil Science Agrochemisty and Ecology, 57(4), 63-69 (Bg).
References: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/YQZK4681
Date published: 2023-12-20
Download full text