bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1714161372 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Агротехническа характеристика на заплевеляването в сеитбообращения със зърнено-житни култури
Илияна Герасимова, Миладин Назарков, Ваня Лозанова
Abstract: Създаването на методи за успешна борба с плевелите е от особена важност за ограничаване на риска за производството. Сеитбообращението е важна част от интегрираната стратегия за контрол на плевелите. Редуването на разнообразни култури изисква прилагане на различни мерки, които влияят върху състава на плевелната общност.
Цел на изследването е да се установи промяната в количественото и видово заплевеляване в сеитбообращения от зърнено-житни култури и да се проучат възможностите за прилагане на успешна борба с плевелите при условията на Излужена Смолница от Софийското поле. Проучено е влиянието на две нарастващи норми на торене и контролен вариант без торене, две системи на обработка на почвата (конвенционална и минимална) и химична борба с хербицид и хербицидна смес с широкоспектърно комплексно действие в рамките на триполно полско сеитбообращение (царевица-пшеница-царевица) при неполивни условия. Установено е, че изпитваните агротехнически фактори – сеитбообращение, обработка на почвата, торене, оказват влияние върху степента на заплевеляване в посевите от зърнено-житни култури на Излужена Смолница. Най-добър ефект през изследваните години е постигнат във вариантите с основна обработка „разрохкване” (О1), при който общото заплевеляване и най-вече, това с многогодишни кореновоиздънкови плевели е по-слабо в сравнение с вариантите с редуцирана обработка (О2).
Химичните методи за борба с плевелите представляват третирания, извършени в определени фенофази на културите. След пръскане с широкоспектърен хербицид Палас 75 ВГ на пшеница във фаза „вретенене” и на царевица във фаза „5-6 лист” с хербицидна смес от Сирио 4 СК и Магнето срещу едногодишни житни и едногодишни и многогодишни широколистни плевели, от 77 до 86% от наличните плевелни видове са отстранени на цялата опитна площ при двете култури.
Keywords: сеитбообращение; интегрирана борба; обработка на почвата; плевели
Date published: 2023-03-28
Download full text