bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1715219335 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Промени на някои физични показатели, на Излужена смолница при двуполно полско сеитбообращение, под влияние на агротехническите фактори
Илияна Герасимова, Мария Иванова, Мартин Ненов, Здравка Петкова, Миладин Назарков
Abstract: Физичните свойства на почвата имат съществено значение за развитието на репродуктивния потенциал на земеделските култури.
Изследването има за цел да проследи промените в някои основни физични почвени параметри на Излужена смолница от Софийския регион в резултат на фактори от агротехническия комплекс (обработка на почвата и минерално торене) в двуполно сеитбообращение (царевица-тритикале/пшеница) при неполивни условия. Проучено е влиянието на два фактора от общия агротехнически комплекс - варианти на обработка на почвата с различна интензивност и норми на минерално торене с три нива. Изследвано е влиянието им върху динамиката на влагата и обемната плътност през вегетацията на културите.
От полските изследвания за периода 2020-2021 г се установи, че агротехническите мероприятия, които са обект на проучване оказват положително въздействие върху физичните свойства. По-съществена е зависимостта от вида на системата за обработка на почвата. Стойностите на влагата за слоя 10-20 cm, при който основната обработка за царевицата е разрохкване на 40-45 cm, са по-високи в сравнение с отчетените във вариантите с оран на 22-25 cm. След прибиране на царевицата най-ниски стойности на обемната плътност са установени в повъхностните хоризонти (от 0,91 g/cm3 до 0,99 g/cm3). С намаляване на влагата по дълбочина на почвения слой се отчита увеличение до 1,32 g/cm3. След прибиране на житните култури отчетените стойности в изследваните варианти са в диапазона от 1,46 g/cm3 до 1,67 g/cm3 без да се влияят от обработката и другите агротехнически мероприятия.
Keywords: сеитбообращение; неполивни условия; физични параметри на почвата; уплътняване на почвата; обработка на почвата
Date published: 2022-09-12
Download full text