bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1711712172 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Оптимизиране на агротехническите звена в технологиите за зърнопроизводство в Софийски район
Мартин Ненов, Иван Димитров, Ваня Лозанова, Илияна Герасимова, Николай Трайков
Abstract: За постигане на устойчиво земеделско производство съществена роля играят агротехническите мероприятия, като основни звена на технологиите за производство.
Целта на изследването е проучване и предлагане на системи от агротехнически мероприятия за почвено-климатичните условия на Софийския район.
За реализиране на поставената цел през периода 2014-2016 г. са проведени два полски опита, заложени по блоковия метод в опитните бази Божурище и Горни Лозен, Софийска област.
Установено е, че най-значимо влияние върху добивите от царевица и пшеница през трите години на експеримента оказва торенето, като варирането в данните е от 73,47% до 96,83%.
Приложените системи на обработка оказват статистически значимо влияние върху добивите от царевица за двете бази само през първата година на експеримента (1,49% за Горни Лозен и 2,97% за Божурище) и върху добива от пшеница в опитна база (ОБ) Божурище. За тях по-високи добиви се наблюдават при системата с по-интензивна обработка.
В края на ротацията е установено намаление в съдържанието на усвоими форми на калий при Ливадно-канелената почва, както и повишаване на рН, като от 4,7-4,9 стойностите се променят до 5,0-5,5.
По-дълбоките обработки на почвата допринасят за поддържане на стойностите на физичните параметри (влажност, обемна плътност и твърдост на почвата) в по-благоприятен диапазон.
Keywords: торене; царевица; системи на обработка; пшеница; добиви
Date published: 2020-09-04
Download full text