bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1713970184 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Измиване на азот, фосфор и калий и изменение на ЕС в почвата при условията на фертигация на тиквички
Асен Николов, Веселин Кутев
Abstract: Познаването на движението на хранителните вещества в почвата е от основно значение, за да се предложи управление на торене, което позволява локализирането им на дълбочината на максималната коренна плътност на растенията. По този начин се повишава ефективността на фертигацията, като се намалява възможността за замърсяване на подземните води чрез измиване на хранителни вещества.
В изследването e използван азотен тор – амониев нитрат. Фосфорът е внесен под формата на ортофосфати и полифосфати. Калият е внесен като част от сложните торове съдържащи фосфор и калиев сулфат.
При всички варианти измиването на азота се дължи на придвижването на водата от напояването и получаването на фронт на навлажняването (встрани и надолу) с повишена концентрация на азота. Гранулите на полифосфатния тор имат специално покритие, което предпазва фосфора от тях от бързо разтваряне и фиксирането му в почвата. Това е предпоставка за по-високата концентрация на фосфор на края на вегетацията. Забавеното му разтваряне продължава, а усвояването му от растенията е нищожно. Подобно е влиянието на това покритие и за калия внесен заедно с полифосфатния тор. Използването на ЕС, като показател ни дава добра представа за движението на хранителните елементи в почвата и може да се използва в практиката.
Keywords: фертигация; азот; измиване на хранителните елементи; фосфор; калий; почва; почвена електропроводимост
Date published: 2020-06-01
Download full text