bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1714132578 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Морфологични и класификационни характеристики на почви от зелените зони на град София
Венера Цолова, Пламен Томов
Abstract: Настоящата публикация представя морфологичната диагностика и класификация на 6 почвени разновидности, разположени в югоизточната част на гр. София (България). Всички почви формират зелени екосистеми с рекреационно значение. Класификацията на изследваните почви е извършена съгласно принципите на Българската и WRB класификационни схеми. Диагностичните почвени показатели (морфологични, физични, физико-химични и екохимични) са определени съгласно методите, препоръчани в тези класификации, които са и рутинни в ИПАЗР „Н. Пушкаров“.
Резултатите показват, че в урбанизираните зони протичат негативни тенденции към фрагментиране на почвената покривка и загуба на почвено разнообразие. Тези въздействия са ограничени до отделни малки ареали и възникват в резултат на формиране на нови почви или изгребване на съществуващите. Новообразуваните почви (Урбаногенно припокрита средно излужена смолница, тежко песъчливо-глинеста и Антропогенна почва, средно мощна, средно песъчливо-глинеста, средно камениста) имат добре оструктурени и средно до много високо хумусни (5,52%) А-хоризонти със средна мощност. Тъй като са средно песъчливо-глинести и фрагментирани от камъни и артефакти, тези хоризонти са средно уплътнени. Почвите се отличават със слабо алкална реакция на средата (рН 7,0-7,5) и висока буферност срещу вкисляване (V1> 80%) по цялата дълбочина.
В изследваните почвени зони се установяват и непроменени от антропогенната дейност Средно излужени канелени горски почви, разположени в полите на Витоша и Алувиални почви от долината на р. Искър.
Изследваните зелени зони на гр. София са местообитания на богато разнообразие от растения с местен и екзогенен произход.
Keywords: фрагментация; хабитати; Канелени горски почви; нови почви; Смолници
Date published: 2018-10-01
Download full text