bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1713585716 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Влияние на агротехническите мероприятия върху някои физични параметри на Канелена псевдоподзолиста почва
И. Димитров, М. Ненов, М. Иванов, Х. Георгиева, А. Самодова
Abstract: При поливни условия рискът от негативни промени в стойностите на физичните параметри на почвата е по-значителен, тъй като последствията са по-дълготрайни. Освен това много ограничен е срокът за оптимално физично състояние на почвата поради поддържането на високо ниво на предполивна влажност.
От проведените изследвания е установен дефицит на почвена влага след изкласяването на ечемика и след бобообразуване при рапицата. Резултатите показват, че агротехническите мероприятия оказват само положително въздействие върху физичните свойства, които са най-зависими от вида на приложената система за обработка на почвата. Обемната плътност на почвата е физичният параметър за поддържане на стойностите на който в границите на оптимума, се изисква по-продължителен методичен подход. Установеното в началото на експеримента преуплътняване в слоя 25 – 40 cm се преодолява частично с извършване на разрохкване на почвата до дълбочина 35 cm. За цялостното разуплътняване е необходима по-дълбока обработка на почвата.
Установено е, че заораването на растителните остатъци има значение за поддържане на по-висока влажност и за понижаване стойностите на обемната плътност при Канелената псевдоподзолиста почва.
Keywords: агротехнически мерки; Канелена псевдоподзолиста почва; риск от отрицателни промени във физическите параметри
Date published: 2017-07-26
Download full text