bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1714081637 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Агротехническо въздействие върху физичната характеристика на почвата и начини за отстраняване на негативните промени. I. При неполивни условия
И. Димитров, М. Ненов, Н. Трайков, Р. Тончева, И. Герасимова
Abstract: Физичната характеристика на почвата има съществено значение за развитието на репродуктивния потенциал на земеделските култури.
Съвременните научни изследвания доказват, че извършването на обработката на почвата като стройна система в рамките на сеитбообращението е основа за преодоляването на негативните промени във физичната характеристика на основните почвени различия.
Целта на изследването беше да се установи ефектът върху някои основни физични параметри на комбинираното въздействие на земеделската техника при извършването на агротехническите мероприятия, както и възможностите за отстраняване на негативните промени чрез нови решения при обработката на почвата и други технологични операции.
От тригодишните изследвания е установено, че е налице агротехническо въздействие върху физичната характеристика на почвата. Съдържанието на влага в почвата се влияе основно от постъплението на валежна вода. В някои фази от развитието на отглежданите култури се установява зависимост от вида на приложената система за обработка на почвата. Обемната плътност на почвата е най-динамично променящият се физичен параметър. Установеното в началото на експеримента преуплътняване в слоя 25 – 35 cm успешно се преодолява с провеждането на дълбоко разрохкване под дълбочината на преуплътнения почвен слой. Потвърден е изводът от предишни изследвания, че уплътняването на почвата има наслагващ се ефект, и за преодоляването му не може да се разчита само на природния фактор – замръзване и размръзване на почвата в орния слой.
Keywords: ротация на култури; неполивни условия; физични параметри на почвата; уплътняване на почвата
Date published: 2017-07-26
Download full text