bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1713568481 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Почвени ресурси в Южния централен район на планиране в Република България и техните основни характеристики
Д. Сапунджиев, З. Митрева
Abstract: Обектът на изследване е територия в административно обособени граници – един от шестте района за планиране в България, включващ областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Площта му е 22 365 km².
В тези граници (в среда на GIS) е дигитализирана почвената карта на България (М 1:200000). Установени са полигони на 31 почвени различия. От едромащабните (М 1:10000 и М 1:25000) почвени проучвания на страната (Почвени очерци, фонд на ИПАЗР) е извлечена и обработена голяма база данни за основните почвени характеристики необходими за относителна оценка (бонитировка) на земеделските земи: текстура на орния и подорния слой, мощност на хумусния хоризонт и на почвения профил, текстурен коефициент, почвена реакция (pH), хумусно съдържание, ниво на подпочвените води, дълбочина до твърда скала, ерозия или акумулация, засоленост, заблатеност и каменистост.
С обобщените данни е съставена нова Карта на агропроизводственото групиране на почвите в Южния централен район на планиране с картни единици – агропочвени групи.
Keywords: агропочвени групи; среда на ГИС; Почви; почвени характеристики; бази почвени данни
Date published: 2017-07-26
Download full text