bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1713295679 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Анализ на геоекологичното състояние на почви от индустриалните райони във Врачанския балкан. III. Землищата на гр. Враца и с. Бели извор
Venera Tsolova, Мартин Банов, Милена Харизанова, Наталия Андреева, Ивона Никова
Abstract: Почвите в землищата на гр. Враца и с. Бели извор са подложени на значително антропогенно въздействие, както в резултат на селскостопански практики, така и чрез промишлената дейност на химкомбината “ХИМКО” АД в гр. Враца и циментовия завод “Холсим (България)” АД (бивш „Белоизворски цимент“) в с. Бели извор. За да се установи геохимичното и екотоксичното значение на антропогенните въздействия са изследвани почвите, разположени в близост до тези производства. Геоекологичното състояние на почвите е изследването чрез стандартизираните методи за определяне съдържанието на потенциално токсичните елементи Pb, Cu, Zn, As, Ni, Cd и Cr и рН (БДС ISO). Оценката на замърсяването е базирана на специално разработена скала, отчитаща стойностите на коефициента на токсичност и допълнително въведения индекс на замърсяване.
Получените резултати показват, че дейността на “ХИМКО” АД, гр. Враца влияе върху почвеното рН. Това въздействие е по-осезателно в близост до химкомбината, където протича по-силна акумулация на алкализиращите средата емисии. В геохимичен аспект се установява, че съдържанието на олово в двете землища е повишено (средно съдържание от 42,2 до 73,3 mg/kg), което го превръща във втория разпространен елемент след цинка (76,0 - 98,1 mg/kg). Това различава изследваните почви от незамърсените, в които оловото е петия разпространен елемент. Високото съдържание на олово предизвиква замърсяване на 400 дка алувиално (делувиално)-ливадни почви от землището на с. Бели извор. В рамките на масива замърсяването варира от средно до силно, което налага въвеждането на ограничителен режим на земеползване. Другите елементите се подреждат в следния ред на намаляващи средни концентрации: Ni (42,1-31,4) > Cu (26,7-33,4) > Cr (17,1-14,2) > As (14,0-15,2) > Cd (< 1 mg/kg). Те също се срещат в концентрации по-високи от фоновите в българските почви, но далеч по-ниски от МДК.
Keywords: Белоизворски цимент; Химко; токсични елементи; индекс на замърсяване; почвено вкисляване
Date published: 2017-04-24
Download full text