bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1711724964 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Анализ на геоекологичното състояние на почви от индустриалните райони във Врачанския балкан. II. Делувиално- и алувиално (делувиално)-ливадни почви от поречието на река Глухарка (село Лютаджик) и река Лева (село Згориград)
Venera Tsolova, Мартин Банов, Милена Харизанова, Наталия Андреева, Ивона Никова
Abstract: Селата Лютаджик и Згориград са средища на рудодобивната промишленост още от древни времена. Понастоящем, добивът на медни и цинкови руди с високо съдържание на самородно олово е прекратен, но геоекологичното състояние на почвите остава не изясено. Тази статия представя екологична оценка на съдържанието на потенциално токсичните елементи Pb, Cu, Zn, As, Ni, Cd и Cr в делувиално- и алувиално (делувиално)-ливадните почви от поречията на р. Глухарка в землището на с. Лютаджик и на р. Лева, в землището на с. Згориград. В изследването са използвани аналитичните и почвоведските методи, описани в част I.
В землищата на селата Лютаджик и Згориград се установява високо ниво на замърсяване на почвите. В землището на с. Лютаджик са замърсени 259,4 дка делувиално-ливадни почви, слабо каменисти, средно мощни, средно песъкливо-глинести с олово, от които 21 дка опасно замърсени и с мед.
В землището на с. Згориград като химически деградирани са определени 341 дка алувиално (делувиално)-ливадни почви, мощни, средно песъкливо-глинести. Те са замърсени в особено опасна степен, като в 11 дка е установен индекс на замърсяване 14,7. Тази изключително висока стойност, резултат от комбинирания ефект на няколко токсични микроелементи (Pb, Cu, Zn, As и Cd) обрича на продължителна деградация функциите на почвите и създава безпрецедентен здравен риск.
Keywords: геоекология; Лютаджик; почви; коефициент на замърсяване; тежки метали; Згориград
Date published: 2017-04-24
Download full text