bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1713244498 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



66 Почвознание агрохимия и екология, 50, 2/2016 Soil Science Agrochemisty and Ecology, 50, 2/2016 Анализ на геоекологичното състояние на почви от индустриалните райони във Врачанския балкан. I. Алувиални и алувиално (делувиално)-ливадни почви от поречието на река Искър в участъка село Лютиброд - село Кунино
Venera Tsolova, Мартин Банов, Милена Харизанова, Наталия Андреева, Ивона Никова
Abstract: Основен замърсител в изследвания участък от поречието на р. Искър е първото в България минно-металургично предприятие „Елисейна“, което е специализирано в добив и производство на черна мед. Въпреки отрицателното въздействие на производствената му дейност върху околната среда, данните за замърсяването на почвите и до днес са ограничени. Настоящото изследване има за цел да запълни тази празнина. Геоекологичното състояние на почвите е изследвано чрез стандартизираните методи за определяне съдържанието на потенциално токсичните елементи Pb, Cu, Zn, As, Ni, Cd и Cr и рН (БДС ISO). Оценката на замърсяването е базирана на специално разработена скала, отчитаща стойностите на коефициента на токсичност и допълнително въведения индекс на замърсяване.
Резултатите показват, че промишленият добив на мед в района на с. Елисейна предизвиква различни нива на замърсяване на прилежащите до реката алувиални и алувиално (делувиално)-ливадни почви с мед, олово, цинк и арсен. Замърсяването се концентрира в почвите от землището на с. Лютиброд, но повишени (над фонови) концентрации на Pb се установяват по цялата дължина на изследвания речен участък. Индексът на замърсяване със средна стойност 1,8 (и диапазон на изменение 1,3-4,2) определя почвите в землището като средно полиметално замърсени с мед, олово, цинк и арсен. Тъй като не са установени незамърсени почви се налага строг и постоянен контрол на качеството на растителната продукция, отглеждана за храна и фуражи. Замърсяването с Ni има островен характер, концентриран в алувиалните и алувиално (делувиално)-ливадните почви от землищата на Мездра и Старо село.
Keywords: геоекология; река Искър; почвено замърсяване; коефициент на токсичност; село Лютиброд
Date published: 2017-04-24
Download full text