bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1711725898 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Засушаването и почвената микрофлора при различни технологии на отглеждане на ябълката
Венера Тасева, Анелия Здравкова
Abstract: Изследванията са проведени през 2007 г. в Институт по земеделие – Кюстендил в ябълково насаждение, създадено през 1996 г. Дърветата са от сорт Флорина, присадени върху вегетативната подложка MМ 106 и са засадени на разстояние 4,5 х 2,5 m. Експериментът е заложен при следните технологии на отглеждане: Стандартна (конвенционална), Интегрирана, Ресурсно - икономична и Биологична.
Установено е количеството на амонифициращите бактерии, бактериите, използващи минерален азот, актиномицетите, микроскопичните гъби и аеробните целулозоразлагащи микроорганизми на две дълбочини – 0 - 20 cm и 20 - 40 cm трикратно (пролет, лято и есен).
В годината със засушаване най-богата на микроорганизми е почвата в условията на биологичната технология. Увеличението е голямо – 133% над стандарта и обхваща и двата почвени слоя – съответно 147% и 116%.
Стандартната технология на отглеждане на ябълката не осигурява подходяща среда за микроорганизмите, тъй като слабата аерация на почвата е лимитиращ фактор за развитието на изследваната микрофлора.
Keywords: ябълка; засушаване; почвени микроорганизми; технологии
Date published: 2017-03-13
Download full text