bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1711633718 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Изследване продуктивността на царевица при различни агроекологични условия, торене и гъстота на посева I. Неполивни условия
Росица Тончева
Abstract: Изследването е проведено на базата на данни от полски експерименти с царевица при четири норми на торене с азот и четири нива на гъстота на посева. Опитите са изведени в осем различни агроекологични райони на България при неполивни и поливни условия.
Целта на изследването е да се оцени ефекта от различните почвено-климатични условия, нормата на торене с азот и гъстотата на посева върху добива зърно от царевица, отглеждана при неполивни условия.
Извършен е статистически анализ на експерименталните данни. Дисперсионният анализ показва, че почвено-климатичните условия имат най-голям дял за вариране в добивите от царевица зърно (35,04%). Азотното торене е друг важен фактор за нарастване продуктивността на царевицата (19,48% от варирането в данните е в резултат от приложения азот). Високите нива на внесен азот и подходящите почвено - климатични условия минимизират влиянието на гъстотата на посева - само 0,56% от варирането в добивите е резултат от въздействието на този фактор.
Получени са регресионни линейни зависимости между добива и внесения азот, сумарното количество вегетационни валежи и сумите от ефективните температури. Те могат да бъдат използвани за прогнозиране на добивите в изследваните региони.
Keywords: добив царевица зърно; азотна норма; гъстота на посева; почвено - климатични условия; статистически анализ
Date published: 2017-03-13
Download full text