bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1719988118 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Стопанска ефективност на консервационни практики, включващи предкултура в ротацията пшеница - царевица, отглеждани на наклонени терени
Гергана Кунчева, Христо Белоев, Петър Димитров, Атанас Атанасов, Виктор Колчаков, Галин Гинчев, Евгени Енчев
Резюме: Интензификацията на селското стопанство упражнява значителен натиск върху природните ресурси и води до замърсяване, ускорена ерозия, загуба на почвено органично вещество, загуба на биоразнообразие. Значителни са щетите, причинени от водната ерозия, което налага необходимостта от прилагане на мерки за опазване на почвите и възстановяване на почвеното плодородие при деградирали почви. От препоръчваните мерки за борба с водната ерозия и за подобряване на почвеното качество е прилагането на предкултури, които се засяват между основните култури и се внасят за зелено торене. Друга подходяща практика са минималните обработки. Почвата е незаменим природен ресурс и съхранението на нейното плодородие, както и мерките, които се прилагат за предпазването и от деградационни процеси, имат своето икономическо измерение.
В настоящото проучване е направен анализ на икономическата ефективност от прилагането на минимални обработки и предкултура в ротацията пшеница-царевица на наклонени терени. При изчисляване на икономическият ефект при прилагането на тази почвозащитна практика са включени не само добивите на основните култури, но се отчита и опазването на почвата и почвеното плодородие от водна ерозия. При прилагането на предкултура и минимални обработки за отглеждане на царевица, себестойността на продукцията средно за периода на изследване е 441,0 лв/t, чистият доход е 778,0 лв/ha, a икономическата ефективност е 1,48, а при пшеница, отглеждана в тази ротация, себестойността на продукцията, средно за периода на изследване е 316,0 лв/t, чистият доход е 1023,9 лв/ha, a икономическата ефективност е 1,67.
Ключови думи: себестойност; стопанска и почвозащитна ефективност; рентабилност; почвозащитни технологии
Цитиране: Kuncheva, G., Beloev, H., ... & Enchev, E. (2024). Economic efficiency of conservation practices involving a pre-crop in a wheat-maize rotation grown on sloping terrain. Bulgarian Journal of Soil Science Agrochemisty and Ecology, 58(2), 37-45 (Bg).
Литература: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/NGFL7829
Дата на публикуване: 2024-06-25
Свали пълен текст