bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1715273280 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Добив и качество на тютюн Виржиния в зависимост от генотипа и агротехничски практики
Радка Божинова, Йовко Дюлгерски, Виолета Николова, Николай Николов
Резюме: Проучен е ефектът на три нива на азотно торене (0, 2 и 4 kg/da) и времето на кършене на съцветията (начален и масов цъфтеж) върху добива и качеството (разпределение на сухия тютюн по класи и химичен състав) на няколко генотипа тютюн Виржиния (сорт Виржиния 0514, Хибрид 33 и Хибрид 27). Изследването е проведено през периода 2015-2016 г. при полски условия. Опитът е заложен по блоков метод, в три повторения.
Азотното торене е определящо за повишаване продуктивността на тютюна, следвано от генотипния фактор и кършенето. Торенето с 2 и 4 kg N/da повишава добива сух тютюн съответно с 12,6% и 17,8% спрямо варианта без торене. Кършенето в началото на цъфтежа е с положителен ефект върху добива сух тютюн – добивите от различните генотипове нарастват с 4,3%-10,1% спрямо по-късното кършене.
Азотната торова норма и кършенето имат почти равна тежест върху качествените параметри на тютюна (върху процента първа класа сух тютюн). Влиянието на генотипа е по-слабо, но също е статистически значимо. Количеството на първата класа е обусловено и от взаимодействието на кършенето и азотното торене.
Кършенето в началото на цъфтежа повишава съдържанието на никотин и общ азот в тютюна. Съотношението между разтворимите въглехидрати и никотина е по-високо, а в случая и по-благоприятно, при кършене през масовия цъфтеж. Никотиновото съдържание в тютюна нараства при повишаване равнището на торовия азот, а съдържанието на разтворимите въглехидрати, в болшинството случаи, намалява при нарастване на азотната норма.
Ключови думи: химичен състав; генотипове; класи; азотна норма; кършене; Виржиния; добив
Цитиране: Bozhinova, R., Dyulgerski, Y., Nikolova, V., & Nikolov, N. (2024). Yield and quality of Virginia tobacco as influenced by genotype and agricultural practices. Bulgarian Journal of Soil Science Agrochemisty and Ecology, 58(1), 16-26 (Bg).
Литература: (click to open/close)
DOI: DOI: https://doi.org/10.61308/CLBB3670
Дата на публикуване: 2024-03-27
Свали пълен текст