bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1715169161 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Динамика на натрупване на абсолютно суха биомаса на царевица в зависимост от приложеното торене на Излужена Смолница
Миладин Назарков
Резюме: Изследването има за цел да се установи ефектът върху динамиката на натрупване на абсолютно суха биомаса по фази на развитие на царевица (Zea mays L), сорт „Феномен” на Синджента в полски опит при неполивни условия и торене с минерални и органични торове. Опитът е изведен през 2023 в опитна база Божурище на ИПАЗР „Н. Пушкаров“, София област на Излужена Смолница (Haplic Vertisols, FAO) и включва 7 варианта на торене, вариращи в три повторения. Взети и анализирани са растителни проби по фази на развитие на царевица – „9-10-ти“ лист и „млечна зрялост“ и е отчетен общ добив суха биомаса. Получени са данни за абсолютно сухата биомаса от надземната част на ранен сорт царевица. Установено е, че при формиране на добива от абсолютно суха биомаса в двете изследвани фази („9-10-ти“ лист и „млечна зрялост“), самостоятелното и комбинирано използване на торене с минерални и органични торове (с растителен и животински произход) е оказало положителен ефект върху количеството на натрупаната абсолютно суха биомаса (листа + стъбла през фаза „9-10-ти“ и листа + стъбла + кочани през следващата фаза). Най-ниски резултати са получени в контролния вариант без торене (V1) и в двете изследвани фази. Във фаза „9-10-ти“ лист най-голям ефект върху получения общ добив от листа и стъбла е постигнат във варианта с комбинирано използване на минерални торове (V2), следван от вариант V6 - съвместно комбинирано използване на минерални торове и органичен тор от животински произход Фертилполина.
Във фаза „млечна зрялост“ най-голям ефект от общ добив абсолютно суха биомаса от листа и стъбла е постигнат във варианта с комбинирано използване на минерални торове (V2), следван от варианта на съвместно комбинирано използване на минерални торове плюс органичен тор Лейли алга сойл (V5), следван с малка разлика от V6, в който органичният тор Лейли с растителен произход е заменен с органичен тор от животински произход - Фертилполина. Анализираният показател – абсолютно суха биомаса установява сходна тенденция и в двете фази от развитието на царевицата във втори вариант на торене.
Ключови думи: абсолютно суха биомаса; норми на торене; царевица; минерални торове; органични торове
Цитиране: Nazarkov, M. (2024). Dynamics of accumulation of absolutely dry biomass in maize in dependence of applied fertilization on Eutric Fluvisol. Bulgarian Journal of Soil Science Agrochemisty and Ecology, 58(1), 3-15 (Bg).
Литература: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/NCTA7164
Дата на публикуване: 2024-03-27
Свали пълен текст