bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1715630453 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Оценка на зеолит и диатомит за оптимизиране на хранителния режим при два типа почви
Ана Кацарова
Резюме: Изследването има за цел да проучи ефективността на естествените зеолити, диатомична пръст и компостна смес като самостоятелно въздействие и техните комбинации върху NPK потенциалa при два типа почви. При двете почви са изследвани следните варианти: почва-компост (ПК), почва-зеолит (ПЗ) и почва-диатомит (ПД); както и комбинирани варианти като почва-компост-зеолит (ПКЗ) и почва-компост-диатомит (ПКД). Тези компоненти се компостират за период от 60 дни при контролирани условия. За постигане на поставената цел са проследени основни физикохимични параметри като pH и електропроводимост, капацитет за обмен на катиони (CEC), както и агрохимични показатели – хумус и минерални форми на азот, фосфор и калий преди и след компостирането.
Изследването показва, че комбинирането на естествени зеолити и утайка от диатомит с компост допринася за повишаване на нивата на калий и фосфор в почвата, запазвайки при това стабилността на почвената органична материя, като подчертава най-ефективното въздействие върху фосфора при определени рН условия.
Ключови думи: компост; диатомит; физикохимични свойства; зеолит
Цитиране: Katsarova, A. (2023). Assessment of zeolite and diatomite for optimizing nutrient regime in two types of soils. Bulgarian Journal of Soil Science Agrochemisty and Ecology, 57(4), 41-48 (Bg).
Литература: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/OFUW2941
Дата на публикуване: 2023-12-20
Свали пълен текст