bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1715373433 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Баланс на почвените макроелементи: Ролята на органичните подобрители в устойчивото земеделие
Веселина Василева, Мариана Христова, Ана Кацарова, Николай Динев
Резюме: основата на устойчивото управление и земеползване са поддържането на положителен баланс на хранителните елементи в почвата и опазване на плодородието ѝ. Настоящата работа разглежда 6 органични подобрителя – различни по вид и съдържание на макроелементи и остатъчния ефект, които те оказват върху хранителния статус на почвата.
След компостиране при всички варианти се наблюдава значително увеличение на съдържанието на общ N, NO3-N, P2O5 и K2O. Независимо от това след приключване на вегетацията на марулята, почвата остава много слабо запасена с общ N, което налага азотно торене или подхранване при отглеждане на последващи култури. Установена е промяна в почвения химичен баланс по отношение съдържанието на P2O5 и K2O в края на експеримента. Това е показател за успешното прилагане на органични подобрители с цел повишена екологична устойчивост на почвата.
Ключови думи: Калифирнийски червеи; компост; оборски тор; утайка
Цитиране: Vasileva, V., Hristova, M., Katsarova, A., & Dinev, N. (2023). Soil macronutrient balance: The role of organic amendments in sustainable agriculture. Bulgarian Journal of Soil Science Agrochemisty and Ecology, 57(4), 18-26 (Bg).
Литература: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/PXKV5065
Дата на публикуване: 2023-12-20
Свали пълен текст