bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1714730153 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Сравнителна характеристика на Псевдоподзолисти почви формирани върху тераси на река Марица подложени на продължително въздействие на земеползване
Ивайло Кирилов
Резюме: Изследвани са Псевдоподзолисти почви от Долнобанска котловина и от района на село Ивайлo, град Пазарджик. Те са разположени върху тераси от басейна на р. Марица и са образувани под ливадна, храстовидна и дървесна растителност, които в последствие са променени в земеделска земя.
Доказано е, че земеползването при Псевдоподзолистите почви и в двата обекта на изследване оказва влияние върху физико-механичните и агрохимичните им свойства. Промени са настъпили в механичния състав, съдържанието на хумус, рН, което се отразява и върху плодородието на тези почви. Прилагането на добра агротехника при земеползване в обект Ивайло чрез подходящи сеитбообръщения, внасяне на торове и на мелиоранти, като варовик и варова пепелина значително подобрява съдържанието на усвоими форми на азот, фосфор и калий, което рефлектира върху почвеното плодородие.
Основната цел на разработката е:
-да се оцени влиянието на почвено-климатичните условия в двата обекта;
-настъпващи промени в свойствата на почвите в резултат на земеползването,с оглед възможността да се оптимизира технологията за отглеждане на култури, което да осигури едно по-рентабилно производство.
Ключови думи: агрохимични и механични свойства; сеитбообращение; Долнобанска котловина; Псевдоподзолисти почви; почвено плодородие
Дата на публикуване: 2022-11-15
Свали пълен текст