bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1714610276 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Влияние на комбиниран NPK тор и течен хуминов екстракт от вермикомпост върху растежа, хранителния статус и продуктивността на ориенталски тютюн
Радка Божинова
Резюме: Проучено е влиянието на минерално торене с комбиниран NPK тор, на листно торене с течен хуминов екстракт от вермикомпост (Биовитал®), както и на съвместното им приложение върху растежа, концентрацията на хранителни елементи и продуктивността на ориенталски тютюн. Изследването е проведено през 2020-2021 г. при полски условия върху Хумусно-карбонатна почва (Rendzic Leptosol). Опитът е заложен по блоков метод, в три повторения.
Установено е, че внасянето на комбиниран NPK тор и на хуминов екстракт от вермикомпост, самостоятелно или в комбинация, има положително влияние върху растежните показатели, минералния състав и добива от тютюна. Повишението на добива на сух тютюн при вариантите с пълно минерално торене, 50% NPK тор+Биовитал и самостоятелно третиране с хуминовия екстракт е съответно с 28,8%, 17,6% и 9,5% спрямо контролата. Вариантите със 100% NPK и 50% NPK+Биовитал имат статистически доказан положителен ефект върху концентрациите на макроелементите (N, P, K и Ca) в листата. Самостоятелното приложение на хуминовия екстракт повишава незначително концентрацията на N, P и Ca в тютюна. Единствено концентрацията на K в листните тъкани нараства доказано (30,3%) от третирането с Биовитал. Съвместното приложение на комбиниран NPK тор, при редуциране нормата му с 50%, и хуминов екстракт от вермикомпост води до приемливи резултати, следователно може да бъде елемент в системите за балансирано торене, които интегрират употребата на неорганични и органични торове.
Ключови думи: хуминов екстракт; NPK тор; хранителни елементи; ориенталски тютюн; растеж; добив
Дата на публикуване: 2022-11-01
Свали пълен текст