bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1714757573 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Промени на някои физични показатели, на Излужена смолница при двуполно полско сеитбообращение, под влияние на агротехническите фактори
Илияна Герасимова, Мария Иванова, Мартин Ненов, Здравка Петкова, Миладин Назарков
Резюме: Физичните свойства на почвата имат съществено значение за развитието на репродуктивния потенциал на земеделските култури.
Изследването има за цел да проследи промените в някои основни физични почвени параметри на Излужена смолница от Софийския регион в резултат на фактори от агротехническия комплекс (обработка на почвата и минерално торене) в двуполно сеитбообращение (царевица-тритикале/пшеница) при неполивни условия. Проучено е влиянието на два фактора от общия агротехнически комплекс - варианти на обработка на почвата с различна интензивност и норми на минерално торене с три нива. Изследвано е влиянието им върху динамиката на влагата и обемната плътност през вегетацията на културите.
От полските изследвания за периода 2020-2021 г се установи, че агротехническите мероприятия, които са обект на проучване оказват положително въздействие върху физичните свойства. По-съществена е зависимостта от вида на системата за обработка на почвата. Стойностите на влагата за слоя 10-20 cm, при който основната обработка за царевицата е разрохкване на 40-45 cm, са по-високи в сравнение с отчетените във вариантите с оран на 22-25 cm. След прибиране на царевицата най-ниски стойности на обемната плътност са установени в повъхностните хоризонти (от 0,91 g/cm3 до 0,99 g/cm3). С намаляване на влагата по дълбочина на почвения слой се отчита увеличение до 1,32 g/cm3. След прибиране на житните култури отчетените стойности в изследваните варианти са в диапазона от 1,46 g/cm3 до 1,67 g/cm3 без да се влияят от обработката и другите агротехнически мероприятия.
Ключови думи: сеитбообращение; неполивни условия; физични параметри на почвата; уплътняване на почвата; обработка на почвата
Дата на публикуване: 2022-09-12
Свали пълен текст