bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1714419017 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Влияние на комбинираната употреба на минерален тор и микробиални инокуланти върху свойствата на почвата, добива и качеството на тютюн Бърлей
Радка Божинова, Цвета Христева
Резюме: Проучено е влиянието на три микробиални инокуланти Europlus® (Италия), Micotric L® (Италия) и Rhizo-Vam Basic® (Германия), приложени в комбинация с минерален азотен тор, върху агрохимичните и биологичните свойства на почвата, усвояването на хранителните елементи, продуктивността и качеството на тютюн Бърлей. Всички микробиални продукти съдържат арбускуларни микоризни гъби от род Glomus. Изследването е проведено при полски условия върху Хумусно-карбонатна почва (Rendzic Leptosol). Опитът е заложен по блоков метод, в три повторения.
Установено е, че изпитаните микробиални продукти се отразяват положително върху свойствата на почвата, с по-слабо изразен ефект върху агрохимичните отколкото върху биологичните. Под тяхно влияние средната популационна плътност в ризосферните микробни съобщества значително се увеличава, като промените засягат основно трофични групи почвени микроорганизми, свързани с трансформациите на азотните съединения в почвата, по-специално процесите на амонификация и имобилизация на минерален азот. Комбинираното прилагане на микробиалните продукти с азотен минерален тор, осигурява по-благоприятен азотен режим в почвата, отколкото самостоятелното минерално торене и като цяло те подобряват усвояването на основни хранителни елементи от тютюневите растения. Съдържанието на макроелементите (N, P, K, Ca и Mg), както и на микроелементите Zn и Cu в тютюневите листа нараства при тяхната употреба. Микробиалните инокуланти повишават стопанския добив и качеството на суровината. Най-висок добив сух тютюн е получен при продуктите Rhizo-Vam Basic и Micotric L, а суровина с най-високо качество при продуктите Europlus и Micotric L. От стопанска гледна точка най-подходящ като биотор при отглеждането на тютюн Бърлей е продуктът Micotric L. Под негово влияние добивът нараства със 7%, а качеството на суровината с 37%. Степента на колонизация на корените с арбускуларни микоризни гъби и установените положителни статистически значими корелационни зависимости със съдържанието на макроелементи в тютюневите растения показват, че изпитваните микробиални продукти успешно могат да се използват при разработване на екологосъобразни технологии за отглеждане на тютюн Бърлей.
Ключови думи: АМГ; биоторове; тютюн Бърлей; микрофлора; хранителни елементи; свойства на почва
Дата на публикуване: 2022-03-02
Свали пълен текст