bg | en 
Bulgarian Journal of Soil Science, Agrochemistry and Ecology
Array ( [session_started] => 1715079721 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Оценка пригодността на земеделските земи за ефективно стопанско ползване и размер на компенсаторните плащания за противоерозионната им защита във водосбора на р. Габерска Нишава
Вихра Стойнова, Дияна Некова
Резюме: Изследването обхваща земеделски земи с начин на ползване ниви и пасища.
Разработени са карти на водосбора на р. Габерска Нишава за действителния риск от плоскостна водна ерозия и класовете земи по пригодност за ефективно стопанско и противоерозионно ползване. Съвместяването на тази информацията с ГИС позволява определянето на най-пригодните места за отглеждане на дадена култура и необходимостта от опазване на почвите от ерозия.
Препоръчaн е комплекс от различни противоерозионни практики, остойностени според действащите Европейски програми. Процентното участие на всяка почвозащитна мярка е определено в зависимост от конкретните теренни и климатични особености на изследвания район, ерозионния риск и начина на земеползване.
Резултатите от направените изчисления показват, че за осигуряване на оптимална защита на ниви са необходими 1909342,26 €/год или 125,25 €/ha/ год. Средствата, необходими за противоерозионна защита на пасищата се изчисляват на 1051127,68€/год; 87,49 €/ha/ год. За осъществяване на цялостна противоерозионна защита на земеделските земи във водосбора на р. Габерска Нишава са необходими 2960469,94€/год; 246,41 €/ha/ год.
Ключови думи: компесаторни плащания; оценка за пригодността на земите; почвена ерозия
Дата на публикуване: 2017-07-25
Свали пълен текст